Crohn hastalığı da, ülseratif kolit gibi; inflamatuar bağırsak hastalıkları grubundandır ve ikinci sıradadır. Görülme sıklığı daha az olup; yaklaşık 100 binde 2-4 civarındadır. Ülseratif kolit ten farkı: bağırsağın tüm katmanlarını tutması ve ülseratif kolit gibi sadece kolonu tutmayıp, ağızdan anüse kadar olan sindirim kanalının tüm alanlarını da tutabilme özelliğidir. Sıklıkla ileumu (ince bağırsak son bölümü) ve kolonu tutmakla beraber sindirim sisteminin diğer alanlarını da tutabilir. Fistülize olmaya meyilli olup, çoğu kez operasyon esnasında tanı konur. Bağırsağın tüm katmanlarını tutma özelliği nedeniyle de darlık yapma ve tıkanmaya sebep olma eğilimi fazladır. Ömür boyu iniş ve çıkışlarla seyreden Crohn hastalığının kesin bir tedavisi olmayıp, tedavi daha çok palyatif ve komplikasyonlara yöneliktir. Crohn hastalığı tanısı alan bir kişi yaşamı boyunca birçok kez operasyona maruz kalabilmektedir.
BELİRTİLERİ
En önemli belirtileri ishal, tenezm, karın ağrısı ve kilo kaybıdır. Spesifik Labaratuar bulguları yoktur. Tedavisi Ülseratif kolit hastalığına benzerlik göstermekle beraber tedavide başarı şansı daha azdır.
TANI
En önemli tanı aracı ENDOSKOPİK incelemelerdir. Takibi ve tedavisi deneyimli bir gastroenterolog tarafından yapılmalıdır.