Başlıca hepatit tipleri A,B,C,D ve E hepatitlerdir. A ve E tipleri kronikleşmediği için ayrıntılı bahsedilmeyecektir.
HEPATİT A
Bulaşması fekal-oral olup (sıklıkla kirli sularla); ülkemizde en yaygın görülen hepatit tipidir. Genç kuşaklarda %80 oranında hastalıkla temas oranı gözlenirken, ileri yaşlarda bu oranın %100 lere çıktığı görülmektedir. Hepatit A daha çok nezle, grip gibi belirtilerle genellikle sessiz şekilde gelip geçer ve hastaların çoğu farkında olmadan hastalığı geçirir. Hepatit A kronikleşmediği ve siroz riski olmadığı için çoğu kez gastroentrologlar tarafından göz ardı edilmektedir. Buna rağmen zaman zaman gelişmemiş ülkelerde salgınlarla karşımıza çıkmaktadır.
Hepatit A nın aşısı mevcuttur ancak özel durumlar ve salgınlar dışında rutinde sık kullanılmamaktadır.
HEPATİT B
Kan ürünleri, kan yolu, enjeksiyon, doğum esnasında, açık yara, kesiklerden, cinsel temas ile ve yakın kişisel temasla bulaşan hepatit B enfeksiyonu; ülkemizde kronik hepatitlerin yaklaşık %60ından sorumludur. 1998 yılında ulusal aşı programına dahil edilen hepatit B aşısı, yeni doğanlarda rutin ve zorunlu olarak uygulanmaya başlanmıştır. İleriki yıllarda aşı programı sayesinde ülkemizin gündeminden çıkması muhtemel olan Hepatit B enfeksiyonu, 20 yaş üstü popülasyonda önemini hala korumaktadır.
Ülkemizde yaklaşık 3 milyon insanda hepatit B enfeksiyonu olduğu tahmin edilmektedir. Hepatit B li hastaların %2-2.5 unda da Hepatit D (Delta hepatit) enfeksiyonu tespit edilmiştir.
Ülkemizde aile içi geniş (horizontal) ilk sıralardadır.
Hepatit B nin kr. Hepatit, siroz ve HCC (karaciğer kanseri) ye ilerlemesi en önemli problemdir.
HEPATİT C
Ülkemizde görülme sıklığı bölgelere göre değişiklik göstermekle beraber %0.5-1 arasındadır.
Kronikleşme riski daha yüksektir.
HCV için en önemli bulaşma yolu kan nakli ve cerrahi girişimlerdir. 1997 yılında önce kan merkezlerinde HCV testi yapılmamakta idi. Ancak bu duruma rağmen oranlarda o günden günümüze fazla değişim olmamıştır. Hepatit C enfeksiyonunun kronikleşme oranı yüksek olmakla birlikte siroza ilerlemesi oldukça uzundur. (20-30 yıl) Hepatit B aşısının rutin uygulaması zaman içinde önemini azaltacak gibi görünmesine karşın; Hepatit C nin; aşısının olmaması, yüksek oranda kronikleşmesi ve uzun süren siroz öncesi seyri, gelecekte primer Karaciğer kanseri (HCV) açısından öneminin daha da artmasına sebep olacak gibi gözükmektedir.