Kolon kanserleri (Kalın bağırsak) tüm dünyada 3.en sık görülen kanser türüdür ve her yıl ortalama 500 bin kişi kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bir milyon kişi ise her yıl kolon kanserine yakalanmaktadır. Kolon kanseri kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülmekte, genellikle 40 yaşından sonra başlamakta ve 60-65 yaşta ortaya çıkmaktadır. Ailevi geçişle ortaya çıkan kolon kanserlerinde başlangıç yaşı 40 ın altına inmektedir. Sevindirici olarak ailevi geçiş yaklaşık %10 oranında görülmektedir. Yağ ve kaloriden zengin, posadan fakir diyetle beslenen toplumlarda sıklığı artmaktadır. 1.derece akrabalarından birinde kolon kanseri bulunan bireylerde risk 2 kat artmakta iken akraba sayısı 2 ve üzerinde olanlarda risk 3 kattan fazla artmaktadır.

 

KOLON KANSERİ KADER Mİ ?

Günümüzde tüm kolon kanserlerinin adenom (POLİP) zemininden geliştiği bilinmektedir. Bu durum erken tanı için büyük avantaj sağlamakta ve kolon kanserini kader olmaktan çıkarmaktadır. Çünkü adenom (polipten) dan kansere geçiş süresi oldukça uzun olup; yaklaşık 10-12 yıl cıvarındadır. Bunun ilk 5 yılı hafif kötüye gidişin başladığı dönemdır. Sonra ki 2-3 yıl kötüye gidişin ağırlaştığı dönem olup; daha sonraki 2-3 yıl kanserin ortaya çıkış süresidir. Kolon kanserinin erken dönemde fazla belirti vermemesi ve şikayete sebep olmaması işimizi zorlaştırırken, tarama testleri ve kolonoskopik incelemelerin önemini artırmaktadır. İlerleyen dönemlerde karın ağrısı, rektal dolgunluk, yalancı tuvalet hissi, halsizlik, kilo kaybı, kansızlık, şişkinlik, tuvalet alışkanlıklarında değişiklik ve rektal kanama gibi şikayetler olabilir. TANI Kolon kanserinde kesin tanı kolonoskopi ile konur ve biyopsi imkanı sağladığı için tercih edilmelidir. Kolonoskopik tanı, işlemi yapan kişinin deneyimi ile %99 a kadar çıkmaktadır.

 

Deneyimsiz kişiler tarafından yapılan kolonoskopide lezyon rahatlıkla gözden kaçabilmektedir.. Bütün bunlardan sonra kolon kanseri kader olmaktan çıkar mı? sorusuna verilecek cevap şöyle olabilir: Posadan zengin, yağ ve kaloriden fakir diyetle beslenerek, spor yapıp fazla kilolardan arınarak ve en önemlisi, ortalama 5 yılda bir KOLONOSKOPİ yaptırarak büyük oranda kolon kanserinden korunmak mümkündür.

 

KOLONOSKOPİ KOLAY MIDIR?

Kolonoskopi işleminin bu kadar önemli olmasına rağmen, işlemin geçmiş yıllarda oldukça zor ve ağrılı yapılıyor olması, hatta günümüzde bile birçok merkezde aynı şekilde ağrılı yapılması, hastaları işlemden korkutmaktadır. Artık birçok merkezde ve bizim kliniğimizde kolonoskopi işlemi hastalar hafif uyutularak yapılmakta ve hasta işlem esnasında hiçbir acı ve sıkıntı hissetmemektedir. Hatta işlemin yapıldığına inanmamaktadır. Kliniğimizde çoğu kez kolonoskopi işlemi esnasında gastroskopi (Mide incelemesi) işlemide aynı anda yapılmakta ve hasta bir kez uyutularak iki işlemi yaptırmış olmanın kolaylığını yaşamaktadır.

 

 

 

Unutmayın! 5 yıl ara ile KOLONOSKOPİ yaptıran kişilerde kolon kanseri kader olmaktan çıkmaktadır.

 

 

İlişkili Sayfalar

    Kolon Kanseri Hakkında

  • Section 1

    Empty section. Edit page to add content here.